گزارش خبری همایش کشوری روز مددکار اجتماعی سال 1402
به مناسبت ولادت حضرت علی (ع) و روز ملی مددکار اجتماعی، همایش «مددکاری اجتماعی و میانجیگری» روز سهشنبه (سوم بهمن ماه) به همت انجمن مددکاران اجتماعی ایران در خانه اندیشمندان علوم انسانی، برگزار شد.
این همایش در سه بخش سخنرانی تخصصی، میزگرد تخصصی و تقدیر از مددکاران اجتماعی نمونه در حوزههای اجتماعی برگزار شد.
سید حسن موسوی چلک، رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ضمن عرض تبریک و خوشامدگویی، در سخنانی اظهار کرد: مددکاران اجتماعی مهارتهای میانجیگری دارند و به واسطه همین مهارتها یکی از مهمترین افرادی هستند که میتوانند آسیبها را شناسایی و در درمان آنها موثر باشند.
او افزود: جامعه دانشگاهی و علمی درباره این موضوع نشستهای مختلفی برگزار و تاکید میکنند که مددکاران میانجیگر هستند. ما نیز وظیفه داریم مشکلات جامعه را رصد و در جهت حل آنها اقدام کنیم.
همچنین محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در پیامی به مناسبت سی و هشتمین همایش روز ملی مددکار اجتماعی، خاطرنشان کرد: یاریرسانی و مددکاری به عنوان رفتاری پسندیده، مؤثر و زمینهساز تحقق عدالت و رفع کاستیها و نابرابریها در جامعه، در آموزههای دینی و فرهنگی ملت شریف ایران به مثابه وظیفهای انساندوستانه همواره مورد تأکید و توجه بوده است.
او اعلام کرد مجلس شورای اسلامی برای تدوین و تصویب قوانین حمایتی کارآمد در حوزه مددکاری اجتماعی آمادگی دارد.
در ادامه، حسین خدرویسی، معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد نیز در سخنانی گفت: مددکاران نقش مهمی در حل مشکلات و اختلافات بین خانوادهها، زنان و مردان و فرزندان آنها ایفا میکنند و باید قدردان زحمات آنها بود.
محمد جمال لو، معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری نیز اظهار کرد: واقعیت آن است که اعتیاد یک بیماری جسمی، روانی و اجتماعی پیشرونده است و برای تمامی این واژهها انبوهی از اصطلاحات تخصصی وجود دارد.
در ادامه، پاسکال رودین، دبیرکل موقت فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی در سخنرانی مجازی، اظهار کرد: مفهوم «بوئن ویویر» که شعار سال روز جهانی مددکاری اجتماعی است، از زندگی در هماهنگی با طبیعت و با دیگران و اولویت بهزیستی جامعه بر منافع شخصی صحبت میکند.
او یادآور شد: وقتی در نقش مددکاری اجتماعی در میانجیگری و حل تعارضات دقیق میشویم این فلسفهها خیلی اهمیت پیدا میکند. در شرایط تعارضآمیز، مددکاران اجتماعی باید درک و احترام متقابل را مبتنی بر رفتار انسانی متقابل و مسئولیت جمعی در قبال یکدیگر و در قبال محیط زیست تسهیل کنند.
ماچیکو اوهارا، رییس منطقه آسیا ـ اقیانوسیه فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی نیز بیان کرد: با توجه به اینکه منطقه ما اغلب تحت تاثیر بلایای طبیعی مانند زلزله و طوفان قرار میگیرد، ما با بحرانهای چندوجهی مانند تخریب محیط زیست، فقر و اختلافات سیاسی روبهرو هستیم. با در نظر گرفتن اینپسزمینه، مددکاری اجتماعی نیاز به تکامل و اتخاذ رویکردهای نوآورانه و متحولکننده دارد که جامعه محور هستند و بر خرد بومی تکیه میکنند.
ادوارد کروک، استاد مددکاری اجتماعی دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا نیز در بخشی از سخنرانی خود در این همایش گفت: میانجیگری یک روش حل تعارض است که میتواند به نتایج مثبت بینجامد و نه تنها مناقشات را حل کند بلکه باعث توسعه فردی شود و روابط مهم ما را احیا کند. میانجیگری در یک تعریف بسیار ساده یعنی «کمک به مذاکره» و این کار میتواند در بسیاری از مناقشات و تعارضات موثر واقع شود.
جواچیم بومبا، رئیس فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی IFSW، به مناسبت روزملی مددکاری اجتماعی در ایران طی پیامی، انتخاب میانجیگری را به عنوان شعار سال همایش انجمن مددکاران اجتماعی را ستودنی خواند و گفت: انتخاب این موضوع کاملاً به موقع است زیرا جهان درگیر منازعات خشونتآمیز به دلیل تفاوتهای ژئوپلیتیک است. بهویژه خاورمیانه به شدت با درگیریهایی مرتبط است که بر بسیاری از افراد بیگناه، بهویژه زنان و کودکان تأثیر میگذارد. فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی، اطمینان دارد که مددکاران اجتماعی می توانند نقش مهمی در تقویت صلح از طریق میانجیگری و ارتباط موثر به عنوان مهارت لازم برای حل تعارض ایفا کنند.
در بخش دوم همایش از مددکاران اجتماعی نمونه کشوری فعال در حوزه های اجتماعی مانند اعتیاد، زنان، کودکان، بیماران اعصاب و روان و … تقدیر شد. در این مراسم همچنین از حامد صادق مقدم، مدیر واحد مددکاری اجتماعی سرای احسان به عنوان مددکار اجتماعی نمونه در حوزه حمایت از بیماران اعصاب و روان مزمن تقدیر شد.
موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی (آسا) در بخش ستادی و سرای احسان به عنوان قطب اجرایی در حوزه نگهداری و توانبخشی بیماران اعصاب و روان مزمن فعالیت میکنند. تاریخچه و رسالت این موسسه در پذیرش و غربالگری بیماران اعصاب و روان مزمن ( حمایت از افراد کارتنخواب و خانوادههای نیازمند)، از طرفی این مجموعه را به یک فضای نمونه و خاص در کشور تبدیل و از طرف دیگر حوزههای اقدام در زمینه تخصصی به خصوص مددکاری اجتماعی را بیشتر کرده است. مددکاران اجتماعی متخصص در سرای احسان با استفاده از رویکرد بومشناختی و کلنگر خود و همچنین توجه به بافت اجتماعی، پیامدهای اجتماعی اختلالات روانپزشکی و بار مراقبت خانوادههای بیماران و به تبع آن تمرکز بر نقشهای هماهنگکننده، آموزشدهنده، مدافعه، رابط و … علاوه بر مشارکت در فرایند درمان و توانبخشی بیماران و خانواده ایشان به ارزیابی زمینههای اجتماعی چون هویت، مهارتهای اجتماعی، کیفیت زندگی میپردازند. حوزه فعالیت مددکاری اجتماعی در این مرکز علاوه بر فرد مبتلا به اختلالات روانپزشکی و خانوادهها، ارائه خدمات به نیرو انسانی فعال در سیستم میباشد. یکی از نقاط قابل توجه در رابطه با موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی (آسا) و مرکز سرای احسان کارکرد موثر و قابل قبول در بازه زمانی اپیدمی کرونا است که با اتخاذ تدابیر علمی و سنجیده عملکرد موفقیت آمیزی داشتند. در این راستا واحد های تخصصی سرای احسان به خصوص واحد مددکاری اجتماعی با برنامه ریزی دقیق و منطبق با شرایط اپیدمی و مرکز اقدامات لازم در جهت توانبخشی بیماران و خانواده آنها انجام داده است.
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی (آسا) در حوزه مددکاری اجتماعی مقاله زیر را بخوانید. مددکاری اجتماعی در سرای احسان
در ادامه برنامه، میزگرد تخصصی با محوریت مددکاری اجتماعی و میانجیگری با حضور اساتید دانشگاهی برگزار شد.
در این میزگرد محمد سبزی (مدیر گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی)، منصور فتحی (دانشیار مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی)، رضا صفری شالی (استاد دانشگاه خوارزمی)، آرش نصر اصفهانی (پژوهشگر اجتماعی)، بهروز بزرگی (مدیرکل مشاوره و مددکاری اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران)، مجید موسوی راد (مدیرکل مددکاری اجتماعی و مشاوره فراجا) و لیلی ارشد (پیشکسوت مددکاری اجتماعی) حضور داشتند.
همچنین در پایان مراسم برنامه هنری به مناسبت جشن روز ولادت حضرت علی (ع) و روز مددکار اجتماعی توسط گروه موسیقی شوکا برگزار کردید.
در این همایش مجلس شورای اسلامی، دانشگاهها، دستگاه های اجرایی از جمله کمیته امداد، فراجا، بنیاد شهید و امور ایثارگران، کنگره ۶۰، جمعیت خیریه تولد دوباره، موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی، انجمنهای تخصصی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، خانه اندیشمندان علوم انسانی، فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی، منطقه آسیا-اقیانوسیه فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی، دادستانی کل کشور، وزارت دادگستری، سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران و حدود ۳۵ دستگاه و انجمن و تشکل همکاری داشتند.